Чи збільшать у 10 разів виплати на народження дитини: про що насправді новий законопроєкт

Актуально
15.03.2024
Чи збільшать у 10 разів виплати на народження дитини: про що насправді новий законопроєкт

У жовтні торік сімейний правозахисний рух «Всі разом!» офіційно звернувся до всіх органів влади, щоб наголосити на неприпустимій ситуації, яка склалася в питанні підтримки сімей, які народжують дітей в Україні. Нагадаємо, вже 10 років виплати по народженню не збільшуються і навіть не індексувались

У 2014 році виплати на народження в Україні різко зменшили. Наприклад, у 2013 році на народжену третю дитину виплачували понад 117 тисяч гривень (близько 14 тис дол США). Проте після зміни влади і початку російської збройної агресії була встановлена єдина виплата на народження дитини без залежності, яка це дитина у родині – 41 280 грн. Ця сума залишається актуальною і донині, спочатку виплачується одноразово 10 320 грн і потім щомісяця 860 грн до настання трирічного віку дитини. За нинішнім курсом – це лише 1000 доларів й та розтягнута на три роки.

Голова «Всі разом!» Руслан Кухарчук восени 2023 року публічно звернувся до усіх органів влади:
«Володимир Зеленський під час одного з виступів у Верховній Раді сказав важливі і правильні слова: «Україна потребує нової політики, підтримки батьківства і дитинства. Друга і третя дитина в сім’ї – це щастя, а не обмеження можливостей. Саме на таке щастя і повинна працювати наша державна політика». Нехай ці слова нарешті набудуть практичного виміру і реальної реалізації. Адже без сімей з дітьми не буде України, за яку героїчно нині воюють сили оборони».

Тим часом демографічна катастрофа лише поглиблюється. І вона лише частково пов’язана з війною, але також й з відсутністю державної політики підтримки сімей з дітьми. Як результат у 2020 році в Україні народилися майже 300 000 дітей, а у 2023 – вже 185 000.

І ось тепер на катастрофічність ситуації увагу звернула група народних депутатів з різних фракції. 11 березня вони зареєстрували проєкт закону про внесення змін щодо значного збільшення розміру допомоги при народженні (усиновленні) дитини. У законопроєкті зафіксовані наступні ініціативи щодо виплат:

На першу дитину – 150 прожиткових мінімумів (384 450 грн).
На другу дитину – 100 прожиткових мінімумів (256 300 грн).
На третю дитину і кожну наступну – 50 прожиткових мінімумів (128 150 грн).
При чому відразу – 51 260 грн, а решту суми – щомісяця рівними частими до настання дитині трьох років.

Рух «Всі разом!» вітає цю ініціативу! Проте ми звертаємо увагу, що вперше запропонована логіка, яка стимулює не стільки багатодітність, а стимулює народження хоча б першої дитини. На нашу думку, це помилкова концепція, адже подолання демографічної катастрофи потребує збільшення кількості сімей, в яких народжується щонайменше троє дітей, саме на це мають бути спрямовані державні стимули.

Станом на зараз законопроєкт розданий депутатам для ознайомлення. Після чого профільні парламентські комітети будуть ухвалювати по ньому рішення. І лише після цього документ буде внесений на розгляд у парламент. За оптимістичним сценарієм на це може піти кілька місяців.

ВИМОГИ РУХУ «ВСІ РАЗОМ!», ОПУБЛІКОВАНІ У ЖОВТНІ 2023 РОКУ
– Розглядати сімейну політику держави і стимулювання багатодітності як ключовий пріоритет національної безпеки і оборони.

– Орієнтацію на права та інтереси сімей (подружжя і їхніх дітей) вважати пріоритетом державної політики в усіх галузях.

– Запровадити збільшення виплат на народження кожної дитини в сім’ї у Державному бюджеті України на 2024 рік і надалі: перша дитина – 100 тис грн, друга дитина – 200 тис грн, третя і кожна наступна дитина – 300 тис грн.

– Поширити програму єОселя на всі сім’ї з трьома і більше дітьми, які спільно проживають в Україні, для можливості отримувати пільгові кредити на придбання житла з відсотковою ставкою 3%.

– Запровадити програму обов’язкового і безкоштовного надання державою у власність об’єкту житлової нерухомості сім’ям, де народилося п’ятеро і більше дітей.

– Залучити представників всеукраїнського руху «Всі разом за сім’ю» для напрацювання і реалізації цільових програм для підтримки сімей з дітьми в Україні з міркувань пріоритетів національної безпеки і оборони.

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram