Прем’єр Шмигаль: «В кожній українській сім’ї має бути не менше трьох дітей» (відео)

Актуально
18.03.2024
Прем’єр Шмигаль: «В кожній українській сім’ї має бути не менше трьох дітей» (відео)

На політичних пагорбах Києва все частіше лунають адекватні думки щодо демографії і народжуваності. Голова уряду Денис Шмигаль сьогодні під час виступу в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив буквально наступне: «В кожній українській сім’ї має бути не менше трьох дітей для того, щоб Україна мала прекрасні майбутні перспективи». А перед цим констатував, що за час війни з України виїхало понад 1 000 000 дітей…

Цей діалог в ефірі виник як реакція на запропонований народними депутатами законопроєкт щодо збільшення виплат на народження в Україні до 384 450 грн (нині – 41 280). Ведучі поставили прем’єр-міністру запитання, чи знайдуться в бюджеті гроші на таке збільшення виплат. «Українців має бути багато, українців має народжуватися багато. І держава буде підтримувати молодих батьків», – почав свою відповідь Шмигаль.

Далі голова уряду констатував, що ключовим фактором для народжуваності є, передусім, стабільність і безпека. Коли людина має безпечні умови, має прогнозоване майбутнє, має роботу, – тоді легко приймається рішення, щоб збільшити кількість дітей в родині. Але фінансова підтримка від держави має величезну роль, – погодився прем’єр.

«Демографічна ситуація в країні надзвичайно важка, ми втратили величезну кількість людей. Нажаль, люди гинуть через російську агресію. Нажаль, ми втратили людей, які покинули Україну з дітьми. Понад мільйон українських дітей знаходиться за кордоном. Наша задача – повернути ці сім’ї, повернути цих дітей. А також мотивувати українців народжувати якомога більше діточок для того, щоб Україна процвітала у своєму мирному майбутньому після нашої перемоги», – сказав в ефірі Денис Шмигаль.

Він вважає, що ініціативи щодо збільшення виплат на народження дитини – «дуже важливі». Але водночас зазначив, що для цього потрібно буде залучати також кошти міжнародних партнерів. «Будемо працювати з Міністерством фінансів, щоб чим скоріше вмотивувати молоді українські сім’ї заводити якомога більше дітей. Загалом, в кожній українській сім’ї має бути не менше трьох дітей для того, щоб Україна мала прекрасні майбутні перспективи», – підсумував голова українського уряду.

У жовтні торік сімейний правозахисний рух «Всі разом!» офіційно звернувся до всіх органів влади, щоб наголосити на неприпустимій ситуації, яка склалася в питанні підтримки сімей, які народжують дітей в Україні. Нагадаємо, вже 10 років виплати по народженню не збільшуються і навіть не індексувались

І ось тепер на катастрофічність ситуації увагу звернула група народних депутатів з різних фракції. 11 березня вони зареєстрували проєкт закону про внесення змін щодо значного збільшення розміру допомоги при народженні (усиновленні) дитини. У законопроєкті зафіксовані наступні ініціативи щодо виплат:

На першу дитину – 150 прожиткових мінімумів (384 450 грн).
На другу дитину – 100 прожиткових мінімумів (256 300 грн).
На третю дитину і кожну наступну – 50 прожиткових мінімумів (128 150 грн).
При чому відразу – 51 260 грн, а решту суми – щомісяця рівними частими до настання дитині трьох років.

Станом на зараз законопроєкт розданий депутатам для ознайомлення.

 

Щоб першими отримувати перевірену інформацію та компетентні експертні коментарі, підпишіться на наші офіційні канали у Viber та Telegram